Februar
Februar unnagjort, og nå skal den oppsummeres, og som vanlig må jeg inn i planene våre for å se om vi har klart å gjennomføre det vi planla.
Hadde planer om å få lest mer, og litt mer har det i alle fall blitt. Kjenner det er helt fantastisk å få være fire ansatte på jobb hver eneste dag. For det første er det mulig å få lest for flere i overgangen mellom lunch og hviling hvor det er et naturlig avbrudd når avdeligen ryddes etter måltid og vi tar turen på do. Her har barna gjennom hele året brukt bøker, men nå har vi mulighet til å få lest for flere enn tidligere. Noe vi ser at gjengen vår setter pris på, og flere kommer med bøker de ønsker å bli lest for i fra.
Siden vi er flere ansatte blir det flere muligheter for å bli lest for, ser at det særlig ønsker dette på ettermiddagen. Vi tolker det dithen at flere av barna da har behov for en roligere aktivitet, mulighet til å få roet ned etter en aktiv dag i barnehagen.
Benytter anledningen til å oppfordre til om man har mulighet til å flexe på jobben så er det bedre å heller levere tidligere på morgenen, og heller hente tidligere på ettermiddagen. Det er det vi ser aller størst behov for de aller fleste hos oss, ettermiddagene kan bli lange og slitsomme.
Har byttet bøker oftere enn tidligere, og tatt med barn som har fått velge seg ut bøker de ønsker å ha i bokhylla. Dette kan vi bli enda flinkere til, kanskje vi klarer det i mars?
Samlinger har vi gjennomført de fleste dager der det er mulighet for det, og nok en gang ser vi effekten av å være tre ansatte på jobb allerede fra klokken 0830. Har prioritert og å være to ansatte i samlingen, og har hatt mulighet til å avslutte samlingen tidligere for de barna som har hatt behov for dette. Det gjør at de som er igjen får en enda bedre opplevelse av å ha samling.
"Lurvelegg" med alle fire versene sitter nå som ei kule, spør gjerne ditt barn om det kan synge sangen for deg.
Har jo lært oss en del tegn gjennom dette året, og noen husker at vi jobbet med det i fjor. Og selv om vi ikke klarer å bruke de så mye i setninger, så har vi tullet og tøyset med å sette sammen de ordene vi kan. Som for eksempel en gul, kattesjiraff, eller hva tenker dere om en grønn banan ku? Tror det var flere av barna som synes at dette var veldig gøy.
Februar ble også brukt til markering av Samefolketsdag og karneval. Og særlig karnevalet krevde en del forberedelser både fra barn og ansatte. Det hele kuliminerte i en heidundranes karnevalsfest for hele Kronen 21.februar. Har skrevet om dette i dagsrapport og ukesrapport. Føler at det var en fin dag for alle, gjengen vår hadde gode opplevelser og selv om det var en anderledesdag så håper vi at alle sitter igjen med gode minner.
Hva synes dere om denne måten å feire karneval på?
Mars
Tenk at vi nå skal planlegge mars, det betyr at vi har kommet oss gjennom de to mørkeste vintermånedene. Jo, vet at det fremdeles kan komme snø og kulde, men likevel så er dagene lengre og sola når den er framme varmer mer- vi gleder oss til lysere dager.
I mars tar vi med oss "Alt handler om språk" som tema og kobler på "Å undre seg, sammen og alene", sistnevnte er hentet fra Rammeplanens fagområde etikk, religion og filosofi. Der står blant annet dette "Barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi. Barnehagen skal skape interesse for samfunnets mangfold og forståelse for andre menneskers livsverden og levesett. Gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål skal barn få anledning til selv å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar. Slik skal barnehagen bidra til å legge grunnlag for kritisk tenkning og dømmekraft."
Dette kan virke ganske høytflygende og krevende for barnehagebarn å forholde seg til, men etter å ha jobbet med dette temaet i flere år så har vi funnet ut at dette er noe av det barn er aller best til. Det å undre seg, stille spørsmål, reflektere og finne svar skjer helt naturlig for barn, og etter hvert som vi vokser til blir de fleste av oss dårligere på å undre oss. Kanskje tenker vi at det vi har lyst å spørre om er flaut? Eller at det kanskje ikke er noe svar, så da lar vi være å spørre?
Er kanskje vi ansatte, og dere som foreldre, som trenger noe tema og ta utgangspunkt i nå man skal i gang med dette temaet? Og denne runden har vi valgt å ta utgangspunkt i eksperimenter og elementene jord, luft, ild og vann. Håper det kan gi oss inspirasjon til å sette igang noen eksperimenter både med hele gruppen, i aldersdelte grupper og i mindre grupper innad på Veslefrikk. Håper å finne noen eksperiment på blant annet forskerfabrikken.no og på nysgjerrigper.no Om dere kan noen eller har tips om steder vi kan finne flere eksperiment så tar vi imot råd og tips.
De to første ukene i måneden vil Martine og Tiril, 3.årsstudentene fra HVL, være tilbake hos oss. De var jo også i praksis hos oss i høst. Det vi vet om oppgavene deres så langt er at de skal ha fokus på tegn-til-tale. Allerede tirsdag 4.skal de ha et opplegg med førskolebarna hvor også lærere fra HVL skal være med. Spennende å ha det så tidlig i perioden, men regner med at gjengen vår husker dem igjen. Og Veslefrikkerne er heldigvis enkle å engasjere, og kaster seg gjerne ut i nye ting. Er jo også slik at vi har jobbet med tegn gjennom hele året, så det er ikke noe helt nytt.
Som i høst så skal studentene prøve seg som ledere for avdelingen, for nå er det jo bare måneder til de kan kalle seg barnehagelærer og kan gå ut å lede barnegrupper i jobb.
Og så er det jo endelig måneden med Mjølfjelltur, har jo talt ned side nyttår, og plutselig der vi at det ikke er SÅ mange dager igjen å krysse før det er avreise. Spennede for små og store som skal på tur, og for de som blir værende igjen i barnehagen.
Som dere ser så har vi ikke lengre at vi skal dele gruppa i to på tordager og fredager, men at vi heller velge å dele i grupper. Dette kan være å dele i to, eller flere små grupper, eller at det er noen barn som har et opplegg i en gruppe, det kan skje både på formiddag og ettermiddag. Ser at dette er et større behov nå enn det å få delt gruppa i to. Vil se an fra dag til dag hva som passer gjengen vår akkurat den dagen. Kjersti holder igang formingsopplevelsene, så det blir i alle fall en aktivitet hver eneste uke.Regner med at det om ikke alt for lenge dukker opp spor av påske rundt omkring på avdelingen.
Disco og yoga har vært så populært at vi tar med oss disse aktivitetene videre utover våren. Stadig nye favorittsanger som dukker opp, som for oss ansatte er ganske så irriternede å få på hjernen.
Dessuten håper vi på dager hvor vi kan være enda mer ute enn hva vi har vært de siste månedene. Håper at det blir mulighet for å ta lengre turer og spise ute på tur. Kanskje klarer vi å få til å få laget noe mat på disse turene også?
Med lengre turer er det ekstra viktig at gjengen vår har med flasker og sekk på turdagene vår. Er en del som har sekker som ikke er gode for barna å bære. Om ditt barns sekk ikke har klips på brystet (slik at den kan lukkes foraan på magen) så oppfordrer vi til at dere kjøper en og syr/fester til selene på sekken.
For at turopplevelsene skal bli gode er det viktig at utstyr og klær er tilpasset barnet og været, som eksempel vil det å starte på tur uten regnvotter vil gi en dårligere opplevelse for det det barnet i forhold til de barna som har regnvotter.
Vil også bli Jeg vet-samlinger i mars, men ekstakte datoer er ikke satt for dette enda.
Viktige datoer i mars
Uke 10 og 11 Studenter fra HVL
19.-21.mars Mjølfjelltur for Førskolegruppen