Oppskrifter: Populære retter

I Kronen Barnehage serverer vi varmmat tre dager i uken. Vi har egen kokk som lager det meste fra bunnen av. Menyen vår er sunn og variert og gir barna gode muligheter til å smake på og venne seg til mange forskjellige matvarer. Her er oppskriftene på noen av rettene:

Kyllinggryte m/ris ca 4 porsjoner:

3-4 kyllingfileter

1 paprika

1 løk

2 ss smør

2 ss hvetemel

4 dl kyllingkraft/buljongterning

1/2 dl fløte

1/2 dl creme fraiche

1 ss soya saus

karri etter smak 

Grønnsaker

Lag saus med løk, paprika, smør og hvetemel. Tilsett kraft, fløte og creme fraice. La det koke i ca 10 min. Stek kylling filet som er oppskåret i strimler. Legges i gryten. Grønnsaker etter ønske.

Fiskegrateng uten egg ca 4 porsjoner:

Fisk, renset og kokt ca ½ kg

Makaroni 2 dl, kokes.

Saus:

4 dl melk

3 ss smør

3 ss hvetemel

½ ts pepper

½ ts muskat

1 ss bakepulver

1 fiskebuljong terning

Griljermel

Bland fisk og makaroni i sausen.Has i en ildfast form, strø griljermel på toppen.

Stekes i ca 20 min ved 200 C. Serveres med raspet gulrot.

Tomatsuppe ca 4 posjoner:

1 Løk

2 Fedd hvitløk

Olje

4 ss tomatpure

2 bokser hakkede tomater

8 dl vann

2 stk grønnsaksbuljong terning

1 ss sukker

basilikum

pepper

Fres løk og hvitløk i litt olje, tilsett tomatpure og la det surre litt. ha deretter i hakket tomat, vann, buljong og sukker. kok opp og la det småkoke i ca 20 min. Kjøres jevn med stavmikser. smak til med basilikum og pepper. Serveres med kokt egg, makaroni og brød.

Pølsegryte ca 4 porsjoner:

½ kg pølse 

1 dl makaroni

1 boks mais

2 store gulrøtter kutter i små biter

olje

1/2 Løk

2 fedd hvitløk

1 ss tomatpure

1 boks hermetisk tomat

2 dl vann

1 grønnsaksbuljong terning

1/2 ts kajennepepper

1 ts sukker

salt og pepper

Løk og hvitløk freses i litt olje, tilsett tomatpure og la det surre litt. tilsett hakkede tomater, vann, buljong og krydder. La det koke ca 20 min. moses med stavmixer. tilsett pølse i biter, kokt makaroni og grønnsaker. La småkoke i ca 1o min.

Laks med fiskesaus:

4 stk laksefilet

Saus:

2 ss smør

2 ss hvetemel

3 dl fiskekraft

2 dl creme fraiche

Basilikum (tørket eller hakket frisk)

Stek fisk i ovnen, dryss på sitronpepper, ha litt olje i formen. Stek i ca 20 min på 200 C.

Kokte grønsaker eller salat, poteter eller pasta til. (VELDIG god saus)

Spinatsuppe ca 4 posjoner:

1 løk

2 stk hvitløksfedd

2 ss smør

200 g spinat

6 dl grønnsakskraft

1 dl fløte

salt og pepper

evt. litt maizennamel

Fres løk og hvitløk i smør. Ha i spinat og grønnsakskraft, la koke ca 15 min.

Kjør suppen jevn med stavmixer. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Serveres med egg og brød 

 

 

Fisk i form med creme fraiche ca 4 posjoner:

400 g torsk eller sei

2 stk gulrot

1/2 purreløk

1/2 broccoli

2 bokser creme fraiche

grønnsaksbuljong blandes i creme fraichen

salt og pepper

raspet ost

Has i en ildfast form og gratineres i ovn i ca 30 min ved 200 grader

 

Shephers pai ca 4 posjoner:

Potetmos av ca 1 kg potet

400g kjøttdeig

1 løk

2 ss tomatpure

4-5 dl grønnsaksbuljong

salt og pepper

1 gulrot i biter

1 eple i biter

Raspet ost

Stek løk og kjøttdeig i litt olje. Tilsett tomatpure, buljong, gulrot og eple. la det småkoke i ca 10 min. smak til med salt og pepper. Has i en ildfast form, fordel potetmosen over, Ha på ost og gratiner i ovn ca 20 min ved 200 grader.