Tilbakeblikk fra februar
Februar startet med at Askeladden inviterte oss på markering av Samefolkets dag 6.februar. Kjekt med felles opplevelser sammen som en barnehage. Videre har februar bestått av mange turer i nærmiljøet, hvor vi har besøkt spøkelsene på sykehuset, sett på bybanen, handlet på butikken og gått på jakt etter former. En turglad gjeng som blir mer og mer utholden. Som skrevet om tidligere er leken viktig på Knøttebo. Fokus på fri lek ute og inne er viktig fordi det gir barna muligheten til å utforske, lære og utvikle seg på egne premisser, og bidrar til barnas allsidige utvikling. Derfor er dagene våre fylt med mye variert lek, inne og ute, alene og sammen med andre.
I løpet av februar har vi arbeidet med temaet «Jakten på sammenhenger», hvor vi har fokusert på tall, former og sortering. Dette ble knyttet opp mot tema «havet», til karneval. Gjennom formingsaktiviteter har vi laget, utforsket og sortert former, mengder og tall, og på tur har vi gått på jakt etter former og tall. Her opplever vi at barna har fått en begynnende forståelse for ulike former (sirkel, trekant, firkant) og størrelser, og viser interesse for tall og mengde. I samlingsstundene har vi brukt eventyr til å bli bedre kjent med temaet, ordensbarna har øvd på sortering og mengde under pådekking til måltid og barna bruker tall i samtaler seg i mellom.
Vi har klart å opprettholde interessen for bøker og høytlesing, og vi prioriterer å lese bøker sammen med barna gjennom dagen, både pekebøker, men også bøker med mer tekst. selv de yngste er aktive lyttere her, barna følger nøye med og flere klarer nå å gjenfortelle handlingene. Gjennom arbeidet med «kommunikasjon, språk og tekst», har barna fått møte ulike språkformer gjennom rim, regler, sanger og eventyr.
Månedens store begivenhet var karneval. Vi har brukt februar til å lage kostymer, og det var en stolt gjeng som tok på seg krabbe/hai/blekksprut kostymene sine. Veldig kjekt at barna opplevde eierskap til prosjektet og viste stolthet over egne kostymer. Dagen startet med fellessamling på Knøttebo, hvor Erna ledet oss igjennom en flott samling bestående av sang, dans og bevegelse. Videre var det lek og aktiviteter oppe (les dagsrapport for mer detaljer), før vi slo katta ut av sekken og spiste deilig lunsj på Knøttebo. Bare positive opplevelser for små og store.
En liten hai
Plan for mars
I mars måned fortsetter vi med temaet «alt handler om språk» som er hentet fra fagområdet i rammeplanen «kommunikasjon, språk og tekst». I tillegg vil vi starte på temaet «å undre seg – sammen og alene» fra fagområdet «etikk, religion og filosofi».
Alt handler om språk
Gjennom arbeid med fagområdet ønsker vi å gi barna muligheten til å leke med rim, regler og oppleve leseglede. Barna skal bli godt kjent med eventyret Den lille røde høna. Dette eventyret gir oss en fin mulighet til å utforske både språk og tekst sammen. Gjennom historien om den lille røde høna som forsøker å få hjelp til å bake brød, kan barna lære nye ord og uttrykk, samtidig som vi kan leke med rim og rytme. Vi vil fortelle eventyret og bruke bilder og konkreter for å gjøre historien levende.
Vi skal leke med språket gjennom rim og regler. Rim og regler hjelper barna å bli kjent med rytmen og lydene i språket, og styrker deres evne til å lytte og gjenta ord. Barna vil møte enkle rim, synge sanger og delta i små språkaktiviteter hvor de kan leke med lyder og ord. I tillegg har vi et stort fokus på leseglede, og fortsetter å prioritere dette.
Å undre seg – sammen og alene
I mars skal barna få en begynnende erfaring med etiske spørsmål, gjennom eventyret Den lille røde høna. Ifølge rammeplanen skal barnehagen bidra til at barna utvikler en forståelse for andres følelser, rettigheter og ansvar. I eventyret møter vi den lille røde høna som prøver å få hjelp fra de andre dyrene til å bake brød, men som til slutt må gjøre det alene. Dette gir oss en fin anledning til å utforske temaer som hjelpsomhet, og deling. Vi vil utforske spørsmål som: Hvorfor hjelper ikke de andre dyrene? Hva kunne de ha gjort annerledes? Hva er rettferdig? Dette gir barna mulighet til å bedre forstå egne handlinger og verdier.
I tillegg til språkarbeidet knyttet til eventyret, vil vi bruke historien som en inngang til å reflektere over viktige temaer som rettferdighet, hjelpsomhet og ansvar. Vi oppfordrer barna til å stille spørsmål, dele sine tanker og verbalt og non-verbalt bruke språket i kommunikasjon. Dette gir oss anledning til å fremme verdier som samarbeid, deling og respekt for andre, og støtte barnas utvikling av etisk bevissthet i en tidlig alder.
Jeg vet
I mars begynner vi på temaet "Kroppen min eier jeg", som er en del av "Jeg vet". Temaet er viktig for å gi barna kunnskap om kroppens grenser og rettigheter. Det er et stort og omfattende tema som skal tilpasses små barn, men vi ønsker å gi barna en begynnende forståelse for hva som er lov og ikke lov, og hvordan vi kan si nei hvis noen gjør noe vi ikke liker. Dette temaet skal hjelpe barna til å føle seg trygge og forstå at de har rett til å bestemme over sin egen kropp. Vi vil fortsette med dette temaet videre utover våren.
Selv om det fortsatt er en stund til påske, begynner vi med påskeforberedelser i mars. Barna vil få utforske påskens symboler som påskeegg, kaniner og kyllinger gjennom bøker, sanger, rim og formingsaktiviteter. Vi vil også utforske naturen og hvordan ting vokser og utvikler seg når våren kommer. Barna vil få muligheten til å plante frø og følge med på hvordan de spirer og vokser – dette vil vi jobbe videre med i april også.
Vennskap i denne alderen er i stor grad basert på fysisk nærhet og felles opplevelser